Jenneke Kliphuis

Foto’s van Jenneke Kliphuis

In de ban van het Noorderlicht. Tja … het mooie Noorderlicht, ik schrijf het met een Hoofdletter….alleen al omdat het zo bijzonder is om mee te mogen maken. Maar ook toepasselijk omdat onze Fotoclub zo heet, en mijn broer werkt bij Stichting Fotografie Noorderlicht in de stad, grappig eigenlijk! Twee jaar geleden kreeg ik mijn gratificatie van mijn werk, 25 jaar bij het UMCG in dienst. Deze was natuurlijk voor de fotoreis bestemd. Eindelijk kon de reis gepland worden, bij Loulou Beavers, de fotoreis naar IJsland in februari 2016! Wauw, en nu maar hopen het Noorderlicht voor de 2e maal in mijn leven te mogen zien.

Gelukkig hebben we het zelfs meerdere malen mogen aanschouwen. De golvende bewegingen die opeens verschijnen … steeds helderder worden zich in allerlei bochten wringen in fel groene kleuren, en dan opeens is het voorbij… om aan de horizon verder te gaan, eerst als verticale en horizontale grijze tinten die daarna weer sterker en steeds groener gaan kleuren…heel langzaam wordt het minder intens… om dan weer elders verder te gaan. Wat een schouwspel! Het gevoel is magisch en zeker bij het Jökulsárlón-gletsjermeer. De weerspiegeling van de groene kleuren in het water waar je de zeehondjes ziet en hoort plonzen, die zo de kringen in het windstille water veroorzaken. Prachtig dit schouwspel samen met het Noorderlicht. Je kijkt je ogen uit, wat was dit genieten! Hier kom je voor, tenminste ik kwam hier o.a. voor, het was een grote wens, IJsland heeft zoveel meer te bieden; een Walhalla voor de fotograaf werd ergens geschreven en dat is absoluut waar.

De eerste keer dit fenomeen in Tromso Noorwegen februari 2011 waargenomen, op de postboot MS Nordlys, wat uit het Noors vertaald, je raad het al, ook het Noorderlicht betekent ….bijzonder toch? Een heel bijzondere reis, varen langs de Noorse kust in 12 dagen tijd van zuid naar noord Noorwegen en vice versa met de MS Nordlys. In sneeuwbuien en stormen maar ook zonnige dagen, langs schilderachtige landschappen varend 34 havens aandoen, werd bijna ‘gek’ van foto’s maken. Kon wel uit mijn dak gaan, zo gaaf! Zo hebben we o.a. in Mehanm Noord Noorwegen midden in de nacht ons schip verlaten om een sneeuwscooter excursie te volgen van drie uur naar Kjollefjord, ten zuidwesten van Mehanm. Daar werden we later door ons schip weer opgepikt. Met volle maan bij – 25° C over bevroren rivieren en meren rijden (wat een avontuur !) … maar helaas zonder Noorderlicht. Wat we eerder op die reis al wel drie maal hebben mogen meemaken. Wat een geluksvogel ben ik toch! Beide reizen zijn onvergetelijk geweest, en net zo mooi als bijzonder …… net als het Noorderlicht.

Jenneke Kliphuis