Willy van der Laan

Foto’s van Willy van der Laan

Mijn man begrijpt me niet ! YESS, ze zijn weer waargenomen. “oh nee hè”…… mijn man voelt het al aankomen. Zodra de eersten weer gespot zijn gaat het kriebelen bij mij. Uit Zeeland kwam het eerste bericht dit jaar. Nog een beetje ver van huis, hoewel……….. Ik heb het dan over de PESTVOGEL . In de zomer leven Pestvogels in het noorden van Scandinavië en Siberië. Als ze dan in de winter daar te weinig bessen vinden, trekken ze naar Nederland. Hier eten ze hun buikjes vol met bessen van de meidoorn, Gelderse roos en lijsterbes. Ze zijn zo groot als een spreeuw en hebben een opvallende kuif. Vorig jaar kwamen ze in grotere groepen in Nederland overwinteren. En heb ik op diverse locaties van ze kunnen genieten en veel foto’s kunnen maken.

Mijn man begrijpt het niet. “Je hebt ze toch al op de foto, waarom moet je er nu weer naar op zoek “. Enkele jaren geleden werden ze gemeld in Veendam, een paar keer wezen kijken, maar nog niet kunnen vinden, tot die vrijdag dat er een paar cm sneeuw gevallen was. ‘s Morgens al vroeg rond gaan rijden, helaas was op de mij bekende plekjes niks te zien. Dan maar wat sneeuw foto’s maken in Borgerswold. Later nog eens op mijn mobieltje kijken op waarneming en jawel: Veendam 6 pestvogels, locatie stond erbij. Viel nog niet mee om het te vinden, eindelijk zag ik ze. Er stonden slechts 2 anderen te fotograferen. Gauw de auto parkeren, statief en camera pakken. Wowww wat was dat genieten.

De pestvogels zaten in een hoge boom verderop en vlogen dan steeds naar de besjes. Mooie beelden kunnen maken van die prachtig gekleurde vogel en dan nog met sneeuw op de takken. Stond helemaal te shaken. Enkele foto’s ervan hangen nu in de huiskamer. Dat vindt mijn man geen probleem hoor, maar waarom dan nog weer achter die pestvogels aan. “Ze hangen hier aan de wand”. Nee, hij begrijpt het niet……

Willy van der Laan