Yvonne Brandts

Foto’s van Yvonne Brandts

Sinds mijn 19e jaar heb ik de ziekte van Crohn. Door vervelende complicaties van deze ziekte was ik vanaf eind jaren 90 zo goed als aan huis gebonden. In die tijd leerde ik omgaan met de computer en één van mijn hobby’s was het bewerken van plaatjes in het programma PaintShopPro. Met deze bewerkte plaatjes maakte ik met behulp van HTML-scripts bewegend briefpapier om in Outlook Express te gebruiken voor mijn website. Meestal foto’s van schilderijen en tekeningen van dieren. De makers waren altijd bereid om mij toestemming te geven hun plaatjes te gebruiken, in ruil voor een link naar hun website. Fotograferen deed ik af en toe met mijn kleine Minolta-cameraatje rondom ons huis.

Toen ik in 2010 een stoma kreeg veranderde mijn leven volkomen. Ineens kon ik er weer op uit en werd mijn wereld een stuk groter. Nu had ik ook de mogelijkheid om eigen foto’s te maken en die te bewerken. Met de aanschaf van mijn Pentax DSLR werd de kwaliteit van de foto’s ook een stuk beter, hoewel ik nog een hoop te leren heb. Het liefst fotografeer ik dieren, maar ook macro en landschappen vind ik erg leuk.

Inmiddels bestaat Outlook Express niet meer en maak ik mijn foto’s met een ander doel. Een jaar of 2 geleden ben ik begonnen met tekenen en maak ik foto’s om daarvoor als voorbeeld te gebruiken. Veel van deze foto’s staan ook op een website waar andere schilders en tekenaars licenties kunnen kopen om de foto voor hun werk te mogen gebruiken. Dat levert een leuk zakcentje op. Mijn foto’s maak ik vooral in dierentuinen en wildparken, maar het liefst in de vrije natuur. Een hoogtepunt was onze reis naar Canada in 2011, waar ik van dichtbij grizzlyberen en zwarte beren heb gezien en gefotografeerd. In een beschermd gebied en zomaar langs de kant van de weg.

Meer recent was ook afgelopen april (2018) erg leuk, toen een paar ransuilen de hele dag doorgebracht hebben in twee bomen in onze achtertuin. Het vrouwtje was vrij schuw, maar het mannetje wilde wel even poseren. Toen in de avond een kat in de boom klom waar het vrouwtje zat, zijn ze weer vertrokken. Heel bijzonder om deze vogels van zo dichtbij in je eigen achtertuin in een woonwijk te zien. Bij de dierenfoto’s die ik maak gaat het er vooral om dat de kop van het dier, en met name de ogen, scherp moeten zijn. Aan de dingen eromheen besteedde ik minder aandacht, omdat dat gezien het doel van de foto’s van ondergeschikt belang is. Ik ben lid geworden van de fotoclub om meer van de techniek te leren en om uitgedaagd te worden ook eens wat anders te proberen dan voornamelijk dieren.

Yvonne Brandts